Міського голову Болграда визнали винним у трьох злочинах та звільнили від покарання

10 Січня 2024, 16:39
Вирок 568
Вирок

Міського голову міста Болград суд визнав винним у вчиненні кримінальних правопорушень за цілою низкою статей, серед яких дві – корупційні. Суд призначив йому покарання, в тому числі позбавлення волі, але одразу ж звільнив від всіх призначених покарань через те, що спливли строки давності. 

Вирок суду про визнання Болградського міського голови винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 364, ч. 1 ст. 126 КК ухвалили 27 грудня 2023 року повідомляє «Антикорупційний вимір».

За службове підроблення (ч. 1 ст. 366 КК України) суд призначив йому покарання у виді штрафу в розмірі 3400 гривень, з позбавленням права обіймати будь-які посади в органах державної влади і державного управління, органах місцевого самоврядування, інших державних органах, в органах, що надають публічні послуги на строк один рік. І одразу ж скасував це покарання через сплив строків давності. 

За зловживання повноваженнями (ч. 1 ст. 364 КК України)  суд призначив міському голові покарання у виді позбавлення волі на строк один рік з позбавленням права обіймати будь-які посади в органах державної влади і державного управління, органах місцевого самоврядування, інших державних органах, в органах, що надають публічні послуги, на строк два роки, із штрафом у розмірі 8500 гривень і також одразу звільнив від покарання. 

Крім того, міському голові інкримінували побиття (завдання удару ногою) чоловіка, який перекрив проїжджу частину, лігши на неї. За це міський голова теж уник покарання. 

Зауважимо, що цивільний позов прокурора в інтересах держави в особі Болградської міської ради Одеської області суд вирішив задовольнити у повному обсязі. За цим позовом з міського голови стягнуть 190 тисяч гривень. 

Також суд постановив стягнути з мера на користь держави витрати на залучення експертів для проведення судових експертиз у сумі 27 140 гривень.

За що судили:

За даними вироку, опублікованого в єдиному судовому реєстрі, міський голова Болграду був засуджений у справі, яка стосувалася придбання автогідропідйомника АП-18 на шасі автомобіля ГАЗ 3307, ГАЗ 3309. Цей автопідйомник купили за результатами тендеру у 2017 році у ТОВ «Завод автогідропідйомників «ВЕРХ». 

Слідчі встановили, що мер Болграда, достовірно знаючи, що автогідропідйомник не був поставлений, використовуючи своє службове становище, діючи умисно, в інтересах ТОВ «Завод автогідропідйомників «ВЕРХ», за попередньо змовою з іншою особою, підписав та скріпив печаткою Болградської міської ради завідомо неправдиві офіційні документи. 

Він підписав акт приймання-передачі та товарну накладну, а потім – договір, яким начебто передав куплений транспортний засіб на зберігання постачальнику. 

Правоохоронці дізналися, що  автогідропідйомник, який ТОВ «Завод автогідропідйомників «ВЕРХ» начебто продав, а потім прийняв на відповідальне зберігання, на момент підписання документів взагалі належав іншій особі, яка не мала до вчинених договірних відносин ніякого відношення. Хоча пізніше його на відповідальне зберігання все ж таки передали. 

За вказівкою мера, його підлеглі сплатили за автогідропідйомник 504 тисяч гривень. Однак, слідчі з’ясували, що ця техніка з урахуванням його зносу на час здійснення правочину коштувала 313 928 гривень.

Надалі 23 травня 2018 року на виконання рішення міської ради для демонтажу тимчасових споруд у яких здійснювалась підприємницька діяльність прибула будівельна техніка. Чоловік (ймовірно підприємець, що мав відношення до тимчасових споруд – ред.), не погоджуючись з рішенням про демонтаж ліг на проїжджу частину і перекрив її своїм тілом. Мер не придумав нічого кращого, ніж вдарити цього чоловіка ногою. 

Чоловік, який зазнав удару ногою, вимагав компенсації в розмірі 20 тисяч гривень, але суд йому відмовив. 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024